Mag een werkgever de loonbetaling stoppen en de werknemer toegang tot het werk ontzeggen als een werknemer weigert een mondkapje te dragen op de werkvloer? Daar heeft de rechtbank gisteren, 13 januari 2021, voor het eerst een uitspraak over gedaan.
Situatie
De situatie was als volgt: werknemer werkt bij een banketbakkerij en brengt goederen rond tussen vestigingen, bezorgt bij afnemers en haalt spullen op bij leveranciers. In oktober 2020 heeft de werkgever alle werknemers laten weten dat het dragen van een mondkapje op het werk vanaf dat moment verplicht is. Ten aanzien van de medewerker waar het in deze uitspraak om gaat, heeft de werkgever bovendien nog aangegeven dat hij het mondkapje niet hoefde te dragen als hij alleen in de auto zit. Toch weigerde deze medewerker gehoor te geven aan de regel, waarna de werkgever de loondoorbetaling heeft gestopt en de werknemer de toegang tot werk heeft ontzegd. De werknemer stapte naar de rechter.
Uitspraak rechter
De rechtbank oordeelt dat, hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, het wel een maatschappelijk aanvaard middel is en dat het dragen van een mondkapje tijdens de coronapandemie kan bijdragen aan de veiligheid en gezondheid. De rechtbank oordeelt dan ook dat de werkgever inderdaad aan werknemers een verplichting mag opleggen om op het werk een mondkapje te dragen, omdat de werkgever verplicht is te zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Daarnaast heeft de werkgever een bedrijfsbelang, omdat medewerkers bij ziekte of in quarantaine doorbetaald moeten worden. De rechtbank oordeelt daarbij ook dat de werkgever geen onderscheid hoeft te maken tussen bepaalde functies. Een mondkapjesmaatregel kan namelijk enkel effectief zijn als iedereen zich eraan houdt.
De werkgever mag daarom het loon opschorten en de werknemer de toegang tot werk ontzeggen zolang de medewerker weigert een mondkapje te dragen.
Heb je vragen over jouw (werk)situatie? Bel of mail mij dan gerust!
Comments